VSH 2019 update

Hallo Allemaal,

Gisterochtend (20-2-2019) ben ik op bezoek geweest bij Arista Bee Research in Katwijk. Omdat er nogal wat veranderingen zijn leek het ons handig een overleg bij hun op kantoor te doen. Ik zal heel kort een verslag doen, op 28 maart gaan we het hier uitgebreid over hebben.

– Pieter Bogaerts uit België is sinds deze maand in dienst getreden bij Arista. Zijn voornaamste taak is het ondersteunen van teeltgroepen zoals de onze in Nederland, België en Italië. Hij komt 28 maart ook naar Epe en dan kunnen we allemaal met hem kennismaken.

– We zijn nu vier jaar met dit project bezig en we zien, mijns inziens, maar weinig progressie. BartJan onderschrijft dit en merkt op dat dat bij verschillende andere groepen ook zo is. In Hawaï is de vooruitgang veel sneller gegaan en hij wijt dat deels aan het feit dat hij daar meer aan darrenteelt doet dan wij hier in Europa. Op mijn verzoek zal Pieter in België al vroeg in het voorjaar een darrenteelt starten in België, in een volk dat afstamt van een 100% VSH sdi volk. In combinatie met onze B821 (62,5% VSH) of haar moeder B603, moeten we dit jaar betere resultaten krijgen. Ik hoop nog steeds dat we ook nog ander materiaal vinden dat we kunnen gebruiken als moederlijn.

– De teelt willen we vroeg beginnen. Ruwe planning, moet nog uitgewerkt worden: overlarven op 20 april, insemineren op 10 mei en tellen op 22 juli. We kunnen dan daarna nog natelen van de beste sdi. Dat wordt echt het belangrijkste onderwerp dit jaar. We gaan de vroege teelt realiseren door gebruik te maken van Ultra Bee, een eiwitvervanger die ervoor zorgt dat moeren direct gaan leggen. Wordt veel gebruikt door commerciële koninginnentelers ed.

– M.b.t. de MP volkjes willen we dit jaar een nieuw systeem toepassen waarmee in België en Hawaï al ervaring opgedaan is. In het kort komt het er op neer dat we de geteelde doppen uit laten lopen in een queenbank bovenop een moerloos volk, elk in een eigen Nicot uitloopkooitje. De koninginnen blijven hier 8 dagen in tot aan de inseminatie. Na de inseminatie worden ze weer teruggeplaatst in de queenbank. Na 5 dagen worden ze ingevoerd in een MP volkje. Wat is hiervan het voordeel? In de queenbank worden alleen de goede moeren verzorgd, de andere gaan dood. Na inseminatie worden ook alleen de goede moeren verzorgd. Dus veel natuurlijke selectie. Daarna blijkt dat de moeren in deze situatie heel gemakkelijk kunnen worden ingevoerd en geaccepteerd in de MP volkjes. Je hoeft dus alleen volkjes te maken voor de overgebleven koninginnen die bijna zeker aan de leg gaan. Verder hoeven we niet met de MP kastjes te slepen, ook heel praktisch.

– Een andere methode om mijten toe te voegen aan de volkjes. Heel in het kort, mijten besmetting in verschillende volken wordt gemonitord door bijenmonsters te wassen met water en zeepsop. Door broed van deze volkjes uit te wisselen krijgen we een gelijkmatige varroabesmetting en kunnen we door een raampjes open broed uit een sdi volkje inhangen en dat, nadat het gesloten is, weer terug te hangen de mijten verdelen over de sdi volkjes. Vorig jaar hebben we het hier al over gehad en op 28 maart gaan we dit uitgebreid bespreken. Het blijft ook mogelijk met poedersuiker de mijten te vangen.

– Er is nu een groepje Italiaanse beroeps imkers in de omgeving van Milaan die ons mogelijk kunnen helpen met de nateelt van de hoog vsh koninginnen in augustus of september. Pieter gaat deze imkers begeleiden en kijken wat de mogelijkheden zijn om elkaar te helpen.

Allemaal weer spannende ontwikkelingen, binnenkort zal ik een agenda maken voor 28 maart en ik hoop jullie daar allemaal te zien.

Veel succes met de bijen, aan het weer ligt het niet ;-))

Martin