Teeltverslag Buckfast Teeltgroep Flevo 2022

Onze Buckfast bijen hebben het in 2022 erg goed gedaan, ondanks de extreem warme omstandigheden die we in dit jaar hebben meegemaakt. We maakten een heel goed voorjaar mee, maart was een top maand, bijna geen regen, heel veel stond in bloei, voldoende stuifmeel te halen. Dat had tot gevolg een snelle groei van de bijenvolken. April begon met 2 weken regen, zelfs met iets sneeuw op de bloemen, dit had tot gevolg dat er even een stilstand kwam in de ontwikkeling van de bijenvolken.

Opstellen van de darrenvolken

Dit jaar 2022 hadden we als darrenlijn de B917(MAK), een nateelt van de B820(MAK) aangepaard op Flevo in 2019 met de B712(vdB) een darrenlijn van Johan en Iris van den Bongard uit Duitsland. De B820 was een koningin van Heike  Aumeier ook uit Duitsland. De B820 viel al op door haar hoge vruchtbaarheid gekoppeld aan hoge zwermtraagheid, goede honingopbrengst, rustige raatzit en zeer zachtaardig. Eén van haar dochters is de B917(MAK) die alle eigenschappen van haar moeder in zich heeft en daarbij ook nog een iets betere honingopbrengst. In totaal hebben we 18 darrenvolken op het station opgesteld en 21 van deze zuster koninginnen in de buurt staan, totaal dus een kleine 40 darrenvolken. Door in de directe omgeving ook dezelfde Buckfast bijenkoninginnen van onze darrenlijn te plaatsen, kunnen we op deze manier de darrendruk opvoeren,

 

 

 

In 2022 hadden we ongeveer 70 imkers, die al meerdere jaren komen met zo’n 600 bevruchtingskastjes voor de 3 rondes. Gemiddeld is ons terug gemeld 80% bevruchting, soms wat lager, maar ook velen 100%. De reserve reserveringen konden allemaal ook worden geplaatst, zodat we een volle bak bevruchtingskastjes elke ronde hadden. Afzeggingen waren er bijna niet.

De eerste ronde begon op 28 mei 2022 met een volledige bezetting. Het weer was wat aan de koude kant tot gemiddelde temperaturen. We hadden 7 hele mooie dagen voor bevruchting en 6 slechtere dagen. Op slechtere dagen was er vaak nog een paar uurtjes zon in de middag.

De tweede ronde begon op 11 juni ook met een volledige bezetting. Mooi weer in deze 14 dagen, met  4 slechtere weer dagen.

De derde ronde begon op 25 juni ook weer met een volledige bezetting. In deze 14 dagen waren 5 mindere dagen, verder erg mooi weer. Het was ook een bijzonder jaar met veel zon en warmte, een hete zomer 2022. Dit betekende dat we onze darrenvolken voldoende honing als voer moesten geven om ze gezond en sterk te houden.

 

De VHS teelt

Dit was het laatste jaar dat we met “gewone” Buckfast darrenvolken op het station stonden. Vanaf 2023 gaan wij zogenaamde VSH darrenlijnen plaatsen en dit doen we in nauwe samenwerking met Arista Bee Research. We hebben dan als darrenlijn B112(ABB) = .21 B23(JMC)1dr ins B22(ADK)1dr = .20 B56(RL)1dr.sdi B3(PPL)1dr. etc. Het moedervolk B112(ABB) voldoet aan onze eisen wat betreft de Buckfast eigenschappen. Goede honingopbrengst, geen zwermneiging, zeer rustige bijen. Bij  bemonstering in augustus 2022 konden we maar 1 varroamijt vinden. Terwijl het volk al 2 jaar onbehandeld is geweest.

Apidea’s met jonge Buckfast koninginnen

Ook in 2022 hebben wij weer een groot aantal, 80, koninginnen geïnsemineerd voor ons VSH project. Allemaal zg. multidrone zodat we ze ook in productievolken kunnen gebruiken. Vanzelfsprekend worden deze volken, net als in vorige jaren, niet behandeld tegen varroa. Het doel van ons project is het VSH gedrag van de volken te verbeteren. De volken van deze koninginnen worden door ons in 2023 getest zodat we in 2024 over weer nieuw materiaal beschikken om van na te telen.

Buckfast Teeltgroep Flevo bezig met inseminatie van jonge Buckfast koninginnen.

 

In Memoriam Bertus Jochems

Bertus is op 17 december 2021 overleden. Hij was één van de oprichters van dit Buckfast bevruchtingsstation. We hebben daarmee een gepassioneerd imker en heel goede vriend verloren en veel aan hem te danken gehad.

https://buckfastflevo.nl/2021/12/27/in-memoriam-bertus-jochems/

 

Graag  verwelkomen we u en uw koninginnen in 2023  op ons bevruchtingsstation. Informatie over aanmelden en andere zaken  vindt u op onze website :   https://buckfastflevo.nl

 

Auteurs: Martin Klein, Nico Florissen en Marwim van Limburg