Teeltverslag Buckfast Teeltgroep Flevo 2016

Raam met deels uitgelopen darrenbroed. (Foto: Martin Klein)

Zoals iedereen weet is geen jaar hetzelfde.  Eind januari werd in onze teeltgroep geopperd om dit jaar het bevruchtingsstation eerder te openen, omdat de natuur op dat moment zes weken voorliep op een normaal jaar. Maar de natuur heeft zich in de maanden maart en april zich weer gecorrigeerd naar een normaal jaar.

De koude maanden maart en april hebben er dan ook voor gezorgd dat de darrenvolken voor het bevruchtingsstation zich in die tijd maar matig ontwikkeld hebben. Toen het moment daar was om de darrenraten te laten beleggen was het koud en de raten werden niet belegd.

Als teeltgroep hebben we daarom  moeten besluiten alle bevruchtingsrondes twee weken op te schuiven. Dit was geen makkelijke beslissing. We hebben bij imkers de planning in de war gebracht. Maar we wilden de koninginnentelers zeker niet teleurstellen met een slecht bevruchtingsresultaat omdat we dan te weinig geslachtsrijpe darren zouden hebben.

Een raam vol darren. (Foto: Martin Klein)

Uit alle dochters van B301(MAK) die we hadden, hebben we de 14 beste geselecteerd om als darrenvolk te dienen. We hebben de B301(MAK) als darrenvolk gekozen om zijn goede eigenschappen. Deze Buckfast bijen zijn productief, zachtaardig, goede raatzit en een mooi gesloten broednest. Maar ook om de genetische achtergrond is voor de B301(MAK) gekozen, er waren geen overeenkomsten met onze eigen lijnen.

Op 18 juni ging de eerste bevruchtingsronde van start. Het weer was goed. De darrenvolken hadden veel rijpe darren en veel voer. Er werden ruim 160 koninginnen gebracht. De tweede week was het weer iets minder. In deze periode waren er 8 mooie dagen waarop de darren volop vlogen.

Korte inspectie van een darrenvolk. (Foto: Martin Klein)

De tweede ronde op 2 juli werden weer ruim 160 koninginnen aangeboden om te worden bevrucht. Deze periode telde 9 mooie zonnige warme dagen waarop de darren volop vlogen. De resultaten waren dan ook goed voor de meeste imkers.

Met ongeveer 130 kastjes was de derde periode wat minder in trek. Dit had natuurlijk ook te maken met het feit dat deze oorspronkelijk niet op het programma stond. De wisseldag 16 juli was een frisse dag, gevolgd door 5 hele mooie dagen met goede temperaturen om darren aan het vliegen te krijgen. De week erna was aan de frisse kant met één hele mooie dag en twee redelijke dagen, waarop nog wat gevlogen werd.

 

 

 

Al met al kunnen we zeggen dat de resultaten over het algemeen goed zijn. Als we de berekening maken van de aantallen bevruchte koninginnen, zoals die aan ons doorgegeven zijn, komen we op

Kastjes worden opgehaald. (Foto: Martin Klein)

78,5%. Dit is het gemiddelde over de drie periodes. In de eerste twee periodes waren zelfs telers met 100% goed bevruchte koninginnen. De laatste periode is die score door niemand gehaald. Er komen soms wel grote verschillen voor in dezelfde periode tussen ervaren en beginnende koninginnentelers.

 

Voor 2017 staat B45(LJ) op het programma als darrenlijn. We hebben daar weer veel koninginnen van nageteeld en ingewinterd. Deze is gekozen om haar vitaliteit, zachtaardigheid, goede honingproductie.

Als u meer wilt weten over de Buckfast Teeltgroep Flevo of over het bevruchtingsstation kunt u dat vinden op onze website:

https://buckfastflevo.nl

Nico Florissen, oktober 2016