Teeltgroep

Buckfast Teeltgroep Flevo is op gericht in 2007 door Bertus Jochems, Henk Rostohar, Jakob Koele en Herman Florissen, toen onder de naam Buckfast Teeltgroep de Hoven. Die naam is in 2016 veranderd in BTG Flevo. Thans bestaat de groep uit 9 enthousiaste leden met langdurige ervaring op gebied van bijenhouden en koninginnenteelt.

Het in stand houden van de Buckfast bij in Nederland is het belangrijkste doel. Dit bereiken wij door ons eigen materiaal zorgvuldig te selecteren en aan te laten paren met materiaal dat we meestal uit het buitenland betrekken.

De Buckfast bij is een door Br. Adam geteelde bij die hij gedurende 60 jaar kweekte door verschillende rassen bijen uit Europa en Afrika te kruisen en hun eigenschappen d.m.v. combinatieteelt vast te leggen. Tot de belangrijke eigenschappen van de Buckfast bij behoren o.a. hun zwermtraagheid, grote vitaliteit, zachtaardigheid en haaldrift.

De teeltgroep maakt gebruik van een landbevruchtingsstation en van KI om raszuivere bevruchtingen te realiseren. Het bevruchtingsstation is gelegen in de Flevopolder. In de directe omgeving staan enkele bijenvolken die door ons jaarlijks een koningin krijgen van onze darrenlijn. In de wijde omgeving staan er verder geen bijenvolken en het is gedurende het teeltseizoen een drachtarm gebied. Wij streven naar een groot aantal darrenvolken met een overmaat aan darren zodat er een hele hoge darrendruk ontstaat op de darrenverzamelplaats.

Voor individuele imkers bestaat de mogelijkheid hun koninginnen op ons bevruchtingsstation te laten bevruchten tegen een geringe vergoeding. U kunt bij ons terecht voor advies en materiaal in de vorm van larfjes en koninginnen.

Ter verbetering van onze bijen zijn wij in 2015 gestart met de teelt van varroaresistente Buckfastbijen in samenwerking met Arista Bee Research. Wij hopen de komende jaren deze eigenschap vast te leggen in ons eigen Buckfast volken.