Plaatsing bevruchtingskastjes 2018

Iedereen die zijn jonge koninginnen door onze darren wil laten bevruchten kan bevruchtingskastjes op het bevruchtingsstation plaatsen.

Voor de darrenlijn van 2018 hebben we kunnen overlarven van de B11(MM). Deze lijn wordt ook door Buckfast Gemeinschaft NRW gebruikt als darrenlijn voor hun KI dag in Havixbeck in 2018. De koningin is gekweekt door Magnus Menges, voorzitter van de “Gemeinschaft der europäische Buckfastimker”, valt op door haar grote vruchtbaarheid wat resulteert in een zeer sterk volk, vroegbroedend en goede uitwintering. Hieronder een deel van de beschrijving van Magnus Menges:

Deze lijn gaat terug naar een Elgon lijn in de tiende generatie. Door aanparingen op verschillende bevruchtingsstations werd ze steeds verbeterd en bevind ze zich nu op een “High End” Buckfast niveau.

De koningin B11(MM) heeft twee jaar achter elkaar een zeer sterk volk opgebouwd. Ze broed al zeer vroeg in het jaar maar niet explosief dit komt door een goede winterhardheid en er is weinig wintersterfte. Ze bouwt een mooi broednest op zonder gaten in het gesloten broed. De bijen zijn zeer vitaal en langlevend wat tot een prima volkssterkte leidt. 

De honingopbrengst is zeer goed en ook de speurzin voor nectar is heel goed. Aan het einde van een dracht neigt dit volk andere, zwakkere volken, te beroven. De bijen zijn zeer zachtaardig en goed te hanteren. Ze verzamelen nauwelijks propolis. 

Een bijzonderheid van deze lijn is haar hygiënisch gedrag. Bij een test met vloeibare stikstof was al na 24 uur was 100% van het dode broed opgeruimd. Dat is ook te zien in de kast, er ligt geen wasmul op de bodem en de kast is altijd schoon. De oortjes van de ramen zijn altijd schoon. Wat betreft hygiënisch gedrag wordt dit volk op mijn stand door geen enkel ander volk overtroffen. Het volk verlangt veel ruimte en ook heeft ook veel ruimte in de honingkamers nodig. Er waren geen zwermverhinderingsmethoden nodig voor dit volk. 

Dit volk geeft vruchtbare nateelten met een zeer sterk hygiënisch gedrag. Zoals gezegd dit volk broed zeer vroeg en is zeer zwermtraag. Honingopbrengst en werklust blijven bovengemiddeld. 

Als darrenlijn ingezet bij KI zien we dezelfde eigenschappen terugkomen. Honingopbrengst, volkssterkte en hygiënisch gedrag vererven zeer goed.

 Beoordeling: 

Vitaliteit bijen:       6 Vitaliteit broed:     5 Overwintering:      6 Zachtaardigheid:  5

Zwermtraagheid:  5 Vruchtbaarheid:    6 Raatvastheid:        5 Voorjaarshoning:  6

Zomerhoning:       6 Warbouw:             6 Propolis:                3 Hygienisch gedr: 100%

 

Wij zijn zeer blij dat wij de mogelijkheid hebben gekregen om van deze koningin te kunnen overlarven en koninginnen te telen. We hebben ruim 30 dochters ingewinterd waaruit wij volgend jaar de beste uit kunnen selecteren voor onze darrenvolken.

In september 2017 hebben wij een aantal volken van verschillende lijnen met vloeibare stikstof een test op hygiënisch gedrag gedaan. We hadden hierbij één dochter van de B11, aangepaard op ons bevruchtingsstation en zij had na 20 uur 100% al het gedode broed opgeruimd, net zoals haar moeder. De volken komen in het voorjaar van 2018 in goede drachtgebieden te staan zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Vanaf half april geven we de moeren regelmatig de ruimte om darrenraat te beleggen zodat er over een langere periode geslachtrijpe darren zijn. Dat verzekert ons ervan een continue hoge darrendruk op ons bevruchtingsstation.

Op de website van Jean-Marie van Dyck kunt u de pedigree bekijken van de B11(MM) uit 2015.

De kastjes mogen van elk handzaam model zijn maar moeten zijn voorzien van een zichtbaar darrenrooster. Als er geen rooster aanwezig is gaan de kastjes absoluut retour en worden de koninginnen standbevrucht op één van onze bijenstanden. Uw plaatsingsgeld wordt dan niet geretourneerd.

Kosten per kastje 10 euro. Contant en gepast te betalen bij inleveren.

De voorlopige inleverdata voor 2018 zijn: 1 juni, 15 juni en 29 juni. In verband met het weer worden de definitieve data in het voorjaar hier bekend gemaakt.

Inleveren en ophalen volgens onderstaand schema.

De hieronder genoemde datums  zijn voorlopig vastgesteld voor 2018.

TeeltrondeOverlarvenUitlopen koninginInleverenOphalen
1di 14 meizo 26 meivr 31 meiza 15 juni
2 VOL
di 28 meizo 09 junivr 14 juniza 29 juni
3di 11 junizo 23 junivr 28 juniza 13 juli

De Buckfast bevruchtingsstations in Nederland staan in de belangstelling de laatste jaren, ook ons bevruchtingsstation. Afgelopen jaar hebben zich zoveel imkers aangemeld op ons station dat we al op 1 april volgeboekt waren. Helaas moesten wij daardoor imkers teleurstellen. Wij waren verrast dat een aantal imkers uiteindelijk niet kwam opdagen en zich ook niet afgemeld hadden. Dat is jammer temeer we andere imkers hadden moeten teleurstellen. Wij willen het daarom dit jaar wat anders aanpakken. Als u zich aanmeld voor het bevruchtingsstation komt u gewoon op de lijst, net als voorheen. Als we volgeboekt zijn komt u op een reservelijst. Enkele weken voor opening van het bevruchtingsstation mailen wij u nog een keer met de vraag of u nog steeds komt. Zo niet dan kan een imker van de reservelijst uw plaats innemen. Mocht toch nog blijken dat de teelt om wat voor een redden niet lukt dan willen wij dat graag weten. Hopelijk kunnen we op deze manier iedereen een plaats geven.

U dient zich vóóraf aan te melden bij  één van de onderstaande deelnemers van onze teeltgroep en een  afspraak maken over de juiste inleverdatum, tijdstip en plaats en ophalen van de kastjes.

Martin Klein, Nijkerk

Jan Lagerweij, Renswoude

Erol Bilen, Zwolle

Jan Keemink, Velp

Marwim van Limburg, Epe

en Guido Wieringa, Dordrecht

Contact gegevens vind u hier.