Mijten vangen versie 2017

Leesweergave. Druk op Alt+Shift+A voor Help voor toegankelijkheid.

Mijten vangen                                                                                    Versie 2017/1

 

Benodigdheden:

 

* Volk met veel mijten

* Scalvini kooi

* De fijne zeef van een dubbele honingzeef

* Gewone emmer

* 10 lt emmer met geperforeerde bodem en dichte deksel

* Kilo poedersuiker

* Keukenpapier

Werkwijze:

Zoek een volk op waar veel mijten uit vallen, dat wordt jouw varroadonorvolk. Als je een darrenraatmethode op je volken toepast kun de uitgesneden raten ook bij dit volk hangen, dat zorgt ervoor dat er meer mijten bij komen. Kijk in het VSH teeltschema wanneer je mijten moet hebben om het SDI volk te infecteren. Drie weken voor deze datum vang je de koningin in het volk en stop je haar in het Scalvini kooitje. Ze blijft daar drie weken in, controleer voor de zekerheid het volk na tien dagen op doppen. In deze drie weken loopt al het broed uit en komen de mijten allemaal op de bijen te zitten.

Je zou denken dat je ook de koningin helemaal uit het volk kunt halen maar dan gaan er teveel bijen vervliegen en die nemen de mijten mee. Door het kooitje te gebruiken blijft de moer aan de leg en blijven de bijen en de mijten in het volk.

Na drie weken sla je enkele ramen bijen af in de emmer met de geperforeerde bodem. Doe daar ruim, 2x 250 gram, poedersuiker bij. Doe de deksel op de emmer. Gedurende 3 minuten de emmer rustig bewegen zodat alle bijen onder de poedersuiker blijven. Door de poedersuiker komen de mijten los van de bijen. De fijne zeef wordt nu op de gewone emmer geplaatst en de emmer met bijen wordt hierboven uitgeklopt. De suiker en de mijten vallen dus door geperforeerde bodem van de emmer op de zeef en de bijen blijven in de emmer.

De  suiker en de mijten zitten nu in de zeef en met een beetje schudden valt de rest van de suiker door de zeef en blijven de mijten in de zeef. Nu kunnen er 100 mijten per SDI volk worden afgeteld. Leg ze op een stuk keukenpapier en leg dit vel op de raampjes van het SDI volk. De bijen komen op het papier af en binnen 2 of 3 minuten zitten de mijten op de bijen en daarmee in het volk.

De besuikerde bijen uit het varroadonorvolk kunnen op de ramen van het volk worden gelegd, zij worden netjes schoongemaakt en lopen naar binnen.

Dit een aantal malen herhalen totdat je aan elk volk 100 mijten hebt toegevoegd. Zoek wel een droge dag uit want als de suiker vochtig wordt gaat ze aan de bijen plakken.

Na minimaal 12 dagen kan het broed onderzocht worden op mijten.

 

Martin Klein en Jan Lagerweij, Buckfast Teeltgroep Flevo – VSH Project, februari 2017