Inschrijving Buckfast Bevruchtingsstation Flevo 2019

Vanaf 1 maart 2019 is het weer mogelijk om je onbevruchte koninginnen op te geven voor het Buckfast bevruchtingsstation Flevo. De imkers die vorig jaar ons station bezocht hebben, hebben reeds de gelegenheid gehad zich weer in te schrijven. Dat heeft er voor gezorgd dat de 2e ronde al helemaal volgeboekt is. Doordat we het aantal darrenvolken gaan uitbreiden kunnen we toch voor de 1e en de 3e ronde meer bevruchtingskastjes plaatsen.

We hebben de mogelijkheden wat aangepast.

Je kunt nu in totaal 6 koninginnen opgeven (minder mag natuurlijk ook) voor de 1e of de 3e ronde. Je kunt ook 3 om 3 opgeven of 2 om 4, net wat je uitkomt. Als je meer wilt opgeven kan dat, maar in de laatste week van maart gaan we alle inschrijvingen definitief maken. Het kan dus zijn dat je dan minder plaatsen toegewezen krijgt.
We willen hiermee ook beginnende Buckfast koninginnentelers de gelegenheid geven van ons bevruchtingsstation gebruik te maken.

Je kunt je per mail opgeven bij de deelnemer van onze teeltgroep bij wie je ook je kastjes inlevert. De e-mail adressen vind je op onze site.

De kosten zijn 10 € per koningin te betalen bij inlevering van de kastjes.

Net als andere jaren zijn er dit jaar weer 3 ronden. In onderstaand schema kun je zien op welke dagen je kunt overlarven en ook op welke dagen je de kastjes moet inleveren.

TeeltrondeOverlarvenUitlopen koninginInleverenOphalen
1di 14 meizo 26 meivr 31 meiza 15 juni
2 VOL
di 28 meizo 09 junivr 14 juniza 29 juni
3di 11 junizo 23 junivr 28 juniza 13 juli

We hebben dit jaar darrenvolken die afstammen van een koningin van Johan en Iris van den Bongard uit Duitsland. Deze lijn beschikt over alle gewaardeerde Buckfast eigenschappen. De bijen, afstammend van Margret’s Hive No 3 uit Zuid-Afrika, zijn oorspronkelijk geïmporteerd door Thomas Rueppel in 2000. Hij heeft enkele jaren aan deze lijn gewerkt en in 2007 het Buckfast predicaat gegeven. De laatste 5 jaar hebben Johan en Iris van den Bongard met deze lijn verder geteeld. De pedigree is als volgt: B712 (vdB-TR) = 2016. B219 (vdB-TR) mrk MKN59 = 2014. B183 (vdB-TR) bal B54 (TR) = 2012. B57(TR) bal B72 (TR) etc.   ( Pedigree  bij Jean-Marie van Dijck ).
Deze lijn heeft al eens dienst gedaan als darrenlijn op Baltrum in 2008.

Een paar belangrijke aanwijzingen:

Alle typen bevruchtingskastjes worden geaccepteerd. De kastjes moeten darrenvrij zijn en voorzien zijn van een darrenrooster. Als er darren worden geconstateerd, worden de kastjes niet opgesteld op het bevruchtingsstation maar bij de deelnemer thuis, staangeld wordt niet geretourneerd. Hetzelfde geldt ook als het darrenrooster ontbreekt. De kastjes moeten voorzien zijn van een deugdelijke sluiting waarmee de kastjes na twee weken op het station ook weer eenvoudig te sluiten zijn. Gebruik bijvoorbeeld geen tape om een kastje te sluiten want dat wordt nat en plakt dan niet meer.
De kastjes kunnen los aangeleverd worden of als pakket met meerdere kastjes. Let erop dat het compact pakket is en er geen uitstekende delen zijn. De kastjes moeten gestapeld kunnen worden in de auto’s, dus hoe compacter hoe beter. MiniPlus kastjes los inleveren en niet in een pakket.
Zorg voor voldoende voer in de kastjes, bij Apidea’s en Kielers moet het voerbakje vol suikerdeeg zitten. Geen vloeibaar voer! Wil je er zeker van zijn dat je je eigen koningin terug hebt dan moet je de koningin merken.
Tot slot, zet je naam duidelijk op het kastje.

Wij wensen je veel succes met de Buckfast teelt.

Buckfast Teeltgroep Flevo