Inschrijving Buckfast Bevruchtingsstation Flevo 2020

Vanaf 1 maart 2020 is het weer mogelijk om je onbevruchte koninginnen op te geven voor bevruchting op het Buckfast bevruchtingsstation Flevo.

Net als andere jaren zijn er dit jaar weer 3 ronden. In onderstaand schema kun je zien op welke dagen je kunt overlarven en ook op welke dagen je de kastjes moet inleveren.

Teeltronde Overlarven Uitlopen koningin Inleveren Ophalen
1 di 12 mei zo 24 mei vr 29 mei za 13 juni
2 di 26 mei zo   7 juni vr 12 juni za 27 juni
3 di   9 juni zo 21 juni vr 26 juni za 11 juli

 

De pedigree van de darrenlijn Flevo 2020 is:  B868(JMK) = .18 – B20(MM) evq × flv B11(MM) [13 dr.c.]  :  .17 – B14(MM) aml B108(MM) [25 dr.c.] : (A)  .15 – B5(MM) ins Si6(MM)    [3 dr.c.] etc. Er zullen circa 20 darrenvolken op het station komen en in de omgeving nog ongeveer 15.

Het is een nateelt van een lijn die we in 2018 bij Magnus Menges hebben overgelarfd en bij ons op het station is aangepaard. Het zijn weer productieve koninginnen en beschikken over de bekende goede Buckfast eigenschappen als haaldrift, zwermtraagheid en zachtaardigheid. Door de aanparing met de B11(MM) verwachten wij ook een hoog hygiënisch gedrag. Controleer de pedigree van je teeltmoer goed als deze bij ons in 2018 is aangepaard. Hetzelfde geldt voor teeltmoeren die in 2017 op Ameland bevrucht zijn.

Imkers die vorig jaar ons station bezocht hebben, hebben reeds de gelegenheid gehad zich weer in te schrijven. Op dit moment zijn er op alle ronden nog plaatsen over, de 1e en 2e ronde zijn al bijna vol.

We hebben de mogelijkheden wat aangepast.

Je kunt nu in totaal 10 koninginnen opgeven (minder mag natuurlijk ook) voor de 1e. 2e of de 3e  ronde. Je kunt ook 3 om 3 opgeven of 2 om 4, net wat je uitkomt. Als je meer wilt opgeven kan dat, maar pas in de laatste week van maart gaan we alle inschrijvingen definitief maken. Het kan dus zijn dat je dan minder plaatsen toegewezen krijgt.
Door deze beperking in het aantal willen we de beginnende Buckfast imkers ook de gelegenheid geven om van ons bevruchtingsstation gebruik te maken.

Je kunt je uitsluitend per mail opgeven bij de deelnemer van onze teeltgroep bij wie je ook je kastjes inlevert. De e-mail adressen vind je op onze site.

Ook belangrijk: voor het eerst in meer dan 10 jaar hebben we de tarieven iets aangepast. Voor de eerste en tweede ronde zijn de kosten €12,50 per koningin en de derde ronde €10,00 per koningin. Te voldoen bij inlevering van de kastjes.

Een paar belangrijke aanwijzingen:

Alle typen bevruchtingskastjes worden geaccepteerd. De kastjes moeten darrenvrij zijn en voorzien zijn van een darrenrooster. Als er darren worden geconstateerd, worden de kastjes niet opgesteld op het bevruchtingsstation maar bij de deelnemer thuis, staangeld wordt niet geretourneerd. Hetzelfde geldt ook als het darrenrooster ontbreekt. De kastjes moeten voorzien zijn van een deugdelijke sluiting waarmee de kastjes na twee weken op het station ook weer eenvoudig te sluiten zijn. Gebruik bijvoorbeeld geen tape om een kastje te sluiten want dat wordt nat en plakt dan niet meer.
De kastjes kunnen los aangeleverd worden of als pakket met meerdere kastjes. Let erop dat het compact pakket is en er geen uitstekende delen zijn. De kastjes moeten gestapeld kunnen worden in de auto’s, dus hoe compacter hoe beter. MiniPlus kastjes los inleveren en niet in een pakket.
Zorg voor voldoende voer in de kastjes, bij Apidea’s en Kielers moet het voerbakje vol suikerdeeg zitten. Geen vloeibaar voer! Wil je er zeker van zijn dat je je eigen koningin terug hebt dan moet je je koningin merken met een uniek merkteken.
Tot slot, zet je naam duidelijk op het kastje.

Wij wensen je veel succes met de Buckfast teelt.

Buckfast Teeltgroep Flevo