Behandeling jonge moeren, een ervaring.

Beste Flevo-leden.
Hierbij mijn beste ervaring met behandeling en bevruchting van jonge moeren. In dit geval gaat het om een serie van 16 jonge moeren waarvan ik er uiteindelijk 14 bevrucht terug kreeg. Ik denk dat dit een zeer goed resultaat is. Omdat mijn handelwijze niet echt overeen komt met de manier die bijvoorbeeld Martin propageert, dacht ik dat het nuttig zou zijn om dit in te brengen, eventueel voor enige gedachtenuitwisseling tijdens het voorjaarsoverleg.
2012 Overgelarfd op dinsdag
Moeren uitgelopen zondag 10 juni 2012
zondag: Jonge moeren uit broedstoof binnen 2 uur in SwiBi-kastje geblazen via vliegopening.
3 nachten in donkere kelder
woensdagavond 13 juni kastjes geopend buiten gezet met moerrooster voor vliegopening
donderdag 14 juni: vliegdag
vrijdag 15 juni: met kastjes naar Oostenrijk (Neuhauser) gereden
zaterdag 16 juni: kastjes in aanhanger, hele dag zoeken naar bevruchtingsplek. ’s Avonds kastjes geplaatst en geopend.
na 2 weken kastjes opgehaald, hele dag rijden in aanhanger.
resultaat 14 van de 16 moeren bevrucht.
Het weer in de bergen zat echt mee. Achteraf teruggerekend zijn de moeren allemaal 3 dagen na plaatsing gaan leggen.

SwiBi-kastjes zaten in 2 kratten met elk 8 kastje.
Mijn idee over invoeren is dat de acceptatie van jonge moeren wel afhangt van de leeftijd, hoe jonger de moer, hoe makkelijker de acceptatie. Verder denk ik dat een vliegdag voor plaatsing op de bevruchtingsstand erg waardevol is voor de harmonie in het volk. Het verhaal van Marcel Halmans van de gelijkenis met een kalf dat z’n moeder kwijt was ondersteun ik niet. De psychische ontwikkeling van een jonge bijen- koningin is volgens mij op geen enkele manier vergelijkbaar met die van een jong zoogdier. Insecten werken volgens mijn inschatting puur op instinct en maken geen leerschool door over hoe ze zich in hun verdere leven moeten gedragen om te overleven.
Tegenwoordig doe ik de jonge koninginnen na uitlopen in een reiskooitje met 8 bijtjes. Niet direct in een bevruchtingsvolkje omdat mijn productievolken niet bij huis staan. Aan het eind van de dag of de volgende dag vul ik de bevruchtingskastjes uit m’n productievolken en laat de jonge (gemerkte) koninginnen inlopen via een wasdop.

Invoeren van koninginnen.
Waar gaat het fout met het invoeren van jonge koninginnen. Broeder Adam zei altijd: Het enige dat invloed heeft op de acceptatie van een koningin is haar eigen gedrag. Dat zou volgens mij goed kunnen. De meesten van jullie hebben wel ervaring met het merken van koninginnen. Als je er 1 vangt (in een knijpkooitje) en merkt, lukt het terugzetten vrijwel altijd zonder probleem. Na de 2e of de 3e in hetzelfde kooitje gaat het mis. Hoe komt dat en als de hypothese van broeder Adam klopt, waardoor is het gedrag van die laatste koningin zo anders als de 1e? Volgens mij komt het doordat de 2e konigin de geur van de 1e detecteert waardoor zij in de stress (aanvalsmodus) schiet. Voer je zo’n moer in, dan herkennen de bijen in het volkje, die nog niet door hadden dat hun Q weg was, dat en zien die eigen koningin door haar geur en gedrag als een vreemde en steken haar af. Kijk je bij echtpaar Winkler die in Duitsland talloze inseminatiedagen verzorgen, dan zie je dat zij de houdertjes waarin ze een koningin stoppen voor inseminatie na elk gebruik in de afwas doen. Ze hebben dan iets van 20 houdertjes in de recirculatie. Zij zorgen dus ook dat de geuren van koninginnen uit elkaar gehouden worden.