2017 Overlarven Havixbeck B11(MM)

Starter 2017
Ervaring met starten q-cellen voor darrenvolken Flevo 2018. Larven werden betrokken van B11(MM).
-9 juni 2017 Starter gemaakt om ca 9:00 3 raams Dadant, 2,5 kg bijen (ca 5 Ramen)
-naar Havixbeck imkerei Gerdes
-ca 13:00 ca 100 larven geschept in buitenlucht, bewolkt weer (nat met Q-gelei/water)
(ik dek de cupjes altijd direct af met vochtige doek)
-ca 17:00 in auto (met starter terug naar Velp)
-ca 19:00 starter op rustige plek gezet
-volgende middag ca 80 aangeblazen doppen
-doppen verdeeld over Flevo-imkers
-uitgebouwd ca 50
Lange wachttijden vanwege gelijktijdig inseminatieproject door echtpaar Winkler waar we op moesten wachten.
Ik denk dat we kunnen spreken van een geslaagd overlarfproject met 80% aanname in de starter.
In dit geval is dus geen nadelig effect te merken van lange wachttijd voor overlarven en autoreis terug na overlarven. Wel heeft de starter na het overlarven een aantal uren rustig gestaan. Het kan denk ik geen kwaad om e.e.a. rustig te doen, maar zo kritisch lijkt het mij niet. De bottlenecks zitten, denk ik, vooral in het aantal bijen dat je er in stopt t.o.v. de ruimte en na de starter de kwaliteit van de pleegvolken. Die 2,5 kg heb ik dus gemeten met de weegschaal onder de starter.
Als ik overlarf voor of bij anderen, geef ik de cups met larfjes mee in een plastic (afgesloten) bakje met vochtige tissue op de bodem. De larfjes plakken wel op de bodem van het cupje.
Groet, Jan Keemink