VSH teelt 2016 bij BTG Flevo

Door het koude voorjaar in 2016 konden we pas laat beginnen met de teelt voor ons VSH project. Wij hadden uit 2015 één koningin met een hoog VSH gedrag over kunnen houden, de B522(MAK) met een VSH gedrag van tussen 75 – 85%. In de winter hadden we dit volkje, dat we op één romp MiniPlus hadden ingewinterd, op een moerrooster bovenop een groter volk gezet om zo haar voldoende warm te houden. Gelukkig ging dat goed, de koningin overleefde en in het voorjaar was het volkje goed bezet met bijen. Eind april konden we voor het eerst van haar overlarven en deze jonge koninginnen hebben we stand laten bevruchten en enkele kunstmatig geïnsemineerd. Deze koninginnen kunnen volgend jaar, 2017, darren leveren die al een hoog VSH gedrag hebben.

Om het gehele artikel te lezen:  2016 VSH teelt bij BTG Flevo

Jonge varroamijten in een cel. (Foto: Jan Lagerweij)

oktober 14, 2016