2015 VSH teelt (3)

Nadat de vorige keer de koninginnen waren geïnsemineerd met het sperma van één dar werden zij teruggeplaatst in hun volkjes. Deze volkjes noemen we SDI volkjes, Single Drone Inseminated. In de weken daarna zijn de volkjes in de MiniPlus kastjes gegroeid en nu was het tijd voor de volgende stap in het project namelijk het extra besmetten van de SDI volkjes met varroamijten om later goed te kunnen vaststellen of de bijen van het volkje VSH gedrag vertonen. Hiervoor zijn op dit moment twee gangbare methoden die we allebei hebben toegepast.
Eerst werden twee zogenaamde varroa donor volken geselecteerd, de koninginnen werden opgesloten in een speciaal kooitje waarin de moer wel eitjes kon leggen maar de cellen niet gesloten kunnen worden omdat er te weinig ruimte is. Voordeel hiervan is dat het volk zich niet moerloos gaat voelen en geen doppen aan gaat zetten. Na drie weken is alle broed uitgelopen en zitten alle mijten op de bijen.
Voor de eerste methode wordt er uit een SDI volkje een raampje open broed, eitjes en larfjes, genomen en in het varroa donor volk gehangen.

D.m.v tie-rips worden de kleine MiniPlus raampjes aan een latje in het volk in een spaarkast gehangen

Na 10 dagen is alle broed gesloten met een flink aantal mijten en worden de raampjes broed afgeslagen en weer terug in hun eigen SDI volkje gehangen.

Raampjes na tien dagen vol bezet met bijen

De andere methode bestaat er uit om m.b.v. poedersuiker levende varroa mijten te vangen en die aan het SDI volkje te geven.
Hiervoor wordt eerst op de varroa schuif lade een velletje keukenpapier gelegd. Vervolgens wordt bovenop het volk via een zeef poedersuiker op het volk gestrooid en voorzichtig tussen de raten geveegd.

 

 

 

 

 

 

 

Na een kwartiertje zijn er genoeg levende mijten gevallen op het velletje keukenpapier waarna het hele papier bovenop een SDI volkje wordt gelegd.

Al na enkele minute zijn de meeste mijten op de bijen gestapt en komen zij zo in het volk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eind september kunnen we gaan kijken welke van onze SDI volkjes VSH gedrag vertoont

Zie volgende VSH teelt verslagen via menu.

Inlichtingen: Martin Klein – mklein1001@gmail.com